Monday, June 22, 2009

Suka duka hari bapa


Masih ingat ketika mula-mula masuk ke fakulti perubatan USIM, kami dibawakan melawat ke hospital Kajang, masyaALLAH, sibuknya bukan kepalang. dalam kesempitan masa, ada satu cerita hendak dikongsi...

"Anas, tadi ko ada masuk tak wad yang ada budak anak tahanan ISA tu?"
"owh?, tak sempat lah, group kami pergi melawat bilik forensik tadi, kenapa dengan dia?"
"Kesian dia, dah lah dah sakit tenat, dok mengharap sangat boleh jumpa ayah dia yang kena tahan tu"
"hmm..kesian...dia tak dapat jumpa lagi ke ayah dia?keadaan dia kritikal sangat ke?"
"kritikal jugak, tapi masih berharap sangat agar ditemukan dengan ayah dia"
"apasal tak buat surat? mintaklah pihak penjara bebaskan kejap ayah dia"
"dah hantar surat dah, tapi bila contact dengan pihak penjara, diorang amik mudah je, suruh tunggu entah sampai bila, geram aku dengar"
"hmm..harap-harap ditemukan dia dengan ayah dia.."

...

kami pulang ke kampus, mendoakan agar harapan anak itu dimakbulkan oleh pihak berkuasa
...
tapi harapan tinggal harapan..
anak itu meninggal dunia 2 hari selepas lawatan kami. dan bapanya pula hanya dibenarkan untuk menghadiri pengebumian anaknya sahaja. hadir si bapa dengan kecewa, bukan kerana kematian anaknya, tetapi kerana kegagalan pihak berkuasa yang kurang cakna dan ambil mudah.



siapa masih ingat?
kisah anak tahanan ISA, Allahyarhamha Aina Mardhiah, 17 tahun anak kepada tahanan akta kejam ISA, Shahrial Sirin...
boleh ke tekan sini untuk baca kisah yang menyayat hati ini


Tanggal 22 jun

Hari dimana para insan bergelar bapa, ayah, papa, abi, walid dan macam-macam lagi gelaran, bakal dibanggakan dengan satu hari khusus bagi memperingati setiap keringat dan jasa yang ditumpahkan oleh insan lelaki yang dianugerahkan gelaran ini (mana ada perempuan orang panggil papa..bapok tu len kire lah)

Bermacam-macam sambutan diadakan bagi meraikan hari tersebut,
kek ditempah
hadiah dibeli
jamuan khas dirancang
bahkan bagi yang mempunyai sumber kewangan yang lebih kukuh, mungkin melancong ke mana-mana
segalanya bagi menggembirakan hati seorang bapa

Saya tak berminat untuk menyentuh tentang relevan kita sebagai muslim menyambut hari bapa, kerana semua sudah sedia maklum, insan bergelar bapa ini wajib untuk dhormati dan ditaati. bukan pada hari-hari tertentu sahaja.

Cumanya, saya mahu menghadirkan renungan agar dapat difikirkan bersama.

Ketika bapa yang bergelar pejuang dizalimi di atas muka bumi ini, tak usahlah kita terlalu jauh pergi ke Palestin mengambil contoh, di bumi Malaysia tercinta ini sahaja, berapa ramai bapa-bapa yang dizalimi, dinodai hak kemanusiaannya, dinafikan peranannya sebagai ketua keluarga, dihalang dari berkhidmat kepada kedua orang tuanya.
apakah kita masih mampu bersorak ria tika saat masih ada keluarga yang merindukan kasih sayang insan bernama bapa?

maka buatmu insan berkuasa
lepaskan kebebasan yang kau kurung
kibarkan slogan keadilan yang kau canang
jangan sekadar beromong kosong
atau nantikan masa ketikanya, keadilan islam berkuasa semula
di bawah retak runtuh mahligai kezalimanmu
sedarlah..

buatmu pejuang mimpi
kalian lantang sekali bila melibatkan dengan saudara kita di palestin,
tetapi kalian tinggalkan sepi saudara kita yang merana disini
marilah
bersama dalam satu saff, kita perjuangkan keadilan ilahi
agar mekar mewangi di bumi bertuah ini.

say no to ISA!



(ISA is referred to Internal Security Act 1960.)

p/s: tribute to ayah, bapa berjiwa pejuang...akan ku susuli perjalananmu, walauku tahu ku tak sekuat setabahmu..tapi..tetap ku cuba..

Sunday, June 21, 2009

Pohon hijau itu....




" wahh, banyaknya durian tok wan! " kata Aman, kagum melihatkan longgokan durian yang baru sahaja dikutip dari Dusun datuknya. minggu ini cuti sekolah, Abdul Rahman mengambil peluang cuti ini untuk balik ke kampung datuknya di Johor.

"Hehe, sekarang ni musim durian kampung, bukan selalu musim ni, kalau kat kelantan tu, durian siam je banyak, takde umphh!" ujar Tok Ayah, sambil mengajuk iklan teh BOH yang dahulu agak popular di kaca tv. .

" Sedap ni, boleh bukak sekarang tak Tok ?" kata Aman lagi, tidak sabar untuk merasai keenakan durian kampung yang asli.

" Sabar lah Aman, kita bawak balik dulu, nanti kat rumah nanti barulah kita makan, lagi sedap kalau makan dengan pulut dan santan" jawab Tok Ayah lagi, masih ingat resepi yang dimakan sebelum merantau 50 tahun dahulu. kini, anaknya pula yang kembali menetap di kelantan dan dia mengambil keputusan untuk menetap sahaja di Johor.



" Ish, tinggi-tinggi pokok durian ni Tok Ayah ek, tak bahaya ke? karang terjatuh masa syok kutip durian tuh, hish, maunye pecah kepala.." kata Aman, sambil mendongakkan kepalanya, melihatkan tingginya pohon durian di dusun Tok Ayahnya. Kagum. Subhanallah..

" Alhamdulillah, setakat ni, tak pernah la pulak buah durian tu kene kepala atok....Hmm...tinggi-tinggi pokok durian ni la yang bagi tazkirah tiap-tiap kali atok datang sini"
ujar tok ayah, sambil mengikat guni yang digunakan untuk membawa balik durian-durian ke rumah.

" Aik, pokok bagi tazkirah ke tok? dia boleh bercakap ke? hish...entah, jin penunggu kot atok?..eeiii...atok tak takut ke??" bertalu-talu soalan ditanya oleh Aman, macam peluru m-16 gamaknya.

tersenyum simpul Tok Ayah

" hish, takdelah, cuma pokok-pokok ni mengingatkan tok tentang dua potong ayat quran...

أَلَمْ تَرَ كَيْفَ ضَرَبَ اللّهُ مَثَلاً كَلِمَةً طَيِّبَةً كَشَجَرةٍ طَيِّبَةٍ أَصْلُهَا ثَابِتٌ وَفَرْعُهَا فِي السَّمَاء .تُؤْتِي أُكُلَهَا كُلَّ حِينٍ بِإِذْنِ رَبِّهَا وَيَضْرِبُ اللّهُ الأَمْثَالَ لِلنَّاسِ لَعَلَّهُمْ يَتَذَكَّرُونَ

Tidakkah kamu perhatikan bagaimana Allah telah membuat perumpamaan kalimat yang baik seperti pohon yang baik, akarnya teguh dan cabangnya (menjulang) ke langit,pohon itu memberikan buahnya pada setiap musim dengan seizin Tuhannya. Allah membuat perumpamaan-perumpamaan itu untuk manusia supaya mereka selalu ingat - (surah Ibrahim 24-25)




" Err, tok, kalimah thoyyibah tu apa? camne ayat ni boleh dijadikan tazkirah pula?"
ujar Aman, masih kabur dengan maksud atoknya.

" Para ulamak menafsirkan kalimah thoyyibah itu sebagai syahadatain, dua kalimah syahadah... dua ayat ini memberi perumpamaan yang amat jelas bagaimana pegangan kita pada syahadatain dan aqidah mesti teguh. Seteguh akar yang menunjangkan pohon yang melangit tinggi. kalaulah akar itu goyah, nescaya pohon itu pasti tumbang. begitulah juga kita, kalau pegangan kita pada aqidah kita tidak kukuh dan mudah digoncangkan musuh islam, alamatnya, kita akan jatuh tersungkur kekalahan..dan musuh islam semakin galak menyerang Islam."

"hmm.." dengar Aman penuh khusyuk.

" Daripada aqidah yang mantap dan salim, akan berputiklah amalan-amalan yang ikhlas, peribadi diri yang dihiasi dengan sifat-sifat mahmudah dan budi pekerti yang tinggi"

" Manusia yang kukuh aqidahnya sentiasa cuba menjauhi perkara maksiat dan tidak berguna bagi dia, dan juga sentiasa bermanfaat dalam kalangan manusia, lihatlah, segala tindak tanduk manusia zaman sekarang, kerosakan dan bencana yang terhasil
. Perasaan ragu dan ketidakyakinan bahawa segala perbuatan baik buruk manusia akan dihisab di padang mahsyar kelak., semua disebabkan lemahnya pegangan aqidah seorang muslim.. Contoh terbaik macam sister in islam, pegangannya ajaran islam liberal yang sesat boleh menjejaskan aqidah islam yang suci dan menimbulkan kekeliruan dalam masyarakat Islam di Malaysia"

" keyakinan ini adalah hasil tarbiyyah islamiyyah yang wajib ada bagi melahirkan seorang muslim yang cintakan Islam dan sanggup mengorbankan jiwa dan raga untuk Islam..."
Tok ayah membetulkan cara duduknya di bawah pondok usang di dusunnya.

" Patutlah dulu, sahabat-sahabat Rasulullah sentiasa teguh berjuang dan berjihad ye tok? sampai sanggup mengorbankan harta yang bertimbun, macam Abu Bakar Assiddiq dan Abdul Rahman bin Auf "
kata Aman pula, cuba mengulas serba sedikit.

" Pandai Aman! hehehe" puji Tok ayah pada cucu kesayangannya

" Masuk ujian hari tu la tok, ingat la sikit-sikit" kembang kempis hidung aman mendengar pujian Tok Ayah

" Memang hasil tarbiyyah 13 tahun Rasulullah di Makkah, sebelum berhijrah ke Madinah, intipati tarbiyyah kebanyakannya mengenai tauhid dan hal-hal berkaitan dengan aqidah...iman, hari akhirat, malaikat, dan lain-lain. dan lihatlah, hasil dari lenturan tarbiyyah nabi s.a.w, para sahabat sentiasa bersedia untuk berkorban bukan sahaja harta tetapi nyawa dan jasad mereka di jalan ALLAH. alasannya mudah, kerana mereka yakin, dunia hanyalah ladang akhirat."

" Wahh,,kagum betul la atok, Aman pun nak jadi macam Abdul Rahman bin Auf laaa, nama pun dah sama dah..hehehe" ujar Aman, cuba mengaitkan nama penuhnya dengan nama sahabat Rasulullah yang terulung itu.

" Nak jadi macam Abdul Rahman bin 'Auf, mana boleh takut pada jin jembalang, hehehe, boleh goncang aqidah tu" kata Tok ayah,

" Ye la ye la.."
Aman tersenyum malu

" Nak mantapkan aqidah perlukan tarbiyyah islamiyyah yang jitu dan berterusan, so Aman kena lah rajin pergi usrah kat sekolah, dengar majlis-majlis ilmu,banyakkan anjur program-program yang membina iman. Sampai masa bila Islam perlukan Aman nanti, Aman dan bersedia untuk berkhidmat."

" insyaALLAH tok!" semangat Aman menjawab

"ok, jom, da nak maghrib ni, bising pulak nenek kamu nanti, karang nak bersiap ke masjid pulak." kata Tok Ayah, sambil mengangkat guni durian yang diikat tadi.

"hehe, atok takut kat nenek yah ke? jangan tok..lemah aqidah nanti " jawab Aman cuba mengusik.

"laa..ke situ pulak perginya..hehehe"

Saturday, June 13, 2009

Kenangan 2 malam 2 dinihari di FRESH

" Anas,kak amy sini, bley tak klu awk dtg ke fresh ptg esok, jam 5.30 ptg? kedai perlukan orang, li yg rekomen awak untuk keje di sini" kata sorang wanita di gagang handset 3310i aku

FRESH

serta-merta aku berfikir balik, esok ade majlis anugerah pelajar cemerlang anjuran Yayasan Islam Kelantan, ye, walaupun aku tau aku bukanlah tergolong di kalangan pelajar2 elit,tp alhamdulillah aku terplih utk terima pemberian kerajaan negeri kelantan sbyk rm500 dlm majlis berkenaan, dan dlm keadaan masih tertanye2 sapekah gerangan wanita di gagang..

"orait je, tp mungkin sy tpakse dtg lewat sikit esok,sbb ade majlis utk plaja cemerlang esok" balas aku dgn perasaan excited yg bercampur baur.

"takpe asalkan sblm malam, datang ye" balas kak amy, sedikit lega.

maka bermulalah satu permulaan kehidupan baru aku, rupenye li aka awwab yg rekomenkan aku keje sbg sorang waiter kat restoran FRESH located sblm jmbatan baung (klu org kelate panggil ghetok baung..hoho)...mse mule2 dtg aku mmperkenalkan diri aku kat pekerja2 kat restoran tuh..dan aku pun mule la menolong skit sbyk cam susun meja kerusi..

aku pun stat r knal dgn chef2 kat dapur, baru aku tau most of the
workers came from thailand, kak na,kak mi,kak sah n nang... but they are able to speak in malays
(kelantanese malay la) as normally people from golok n kelantan keep
coming in n out to shop n work, the workers, all of them are a very nice n supportive
person....hoho...best gak kwn baru nih..

bile pelanggan dtg, aku gabra r skit dah tak pnah amik order dgn org, slalunye aku ar yg meng'order' (hahaha..)...tp alhamdulillah wadi,one of the worker(waiter) there keep giving hands to me whenever i need any help...hoho..and slowly i dont feel rigid anymore, even sumtimes i did enjoy taking and sending meal to the customers...hoho....i feel deep inside my heart untranslated satisfactions by the time i reach the customer with their meal on my hand and give it to them...the satisfaction grew fonder..donno why...ok keep on the story...
cam bese arr....dunia nih bukan sume org baik..bukan sume org polite...bukan sume org straight-forwad dan tak kisah...ade gak yg jenis hampeh..wat waiter cam badut..panggil cam panggil kuli...perli tak tentu psl...order cam taknak order.....pakaian pelik2....huhu...macam2 ragam!!!...wlupun first2 tuh ade gak terbit rse cam perasaan org-ni-nk-mkn-penyepak-ke atau baik-aku-lyn-kambing-dari-lyn-die-nih dlm hati aku..tp aku maniskan roman muke aku yg cover baik nih..layan je ar ape yg diorang nk ckp..keep on being polite (not used to it though..hahaha..wut a miracles)...

first nite aku keje mmg memenatkan gile..dah rr mlm khamis aku keje..malam yg di'cop' sbg mlm paling sibuk dlm byk2 mlm oleh pkerja FRESH..sbb bese arr kan..mlm jumaat kat sini cam mlm sabtu ar kat kl...stat weekend..org ramai arr kuar lepaking....tambah plak dgn aku freshies dlm bidang peng'waiter'an nih...dtg plak customer baru tanye ape lauk best...ape minuman best...memule aku ckp ar aku bdak baru...taktau ape...tp 2nd day tuh kau tibai je bg ape yg ade dlm menu..hoho..tp ok arr...sume makanan mantap2...trutamanye roti bakar yg aku rse terliur je bile tgk...hehe...tp first nite aku nasib baik dpt keringanan balik awal dari kak amy sbb die kesian dgn aku ade majlis ptg td..pnat2 dtg keje...koragn teke ar habis pkol brape....pkol 2.30 pagi...aku pun ape lg...brambos je ar....huhu...trimas kak amy..

esoknye plak...lpas solat jumaat aku lyn je tido sampai ptg....bgn, solat asar n tross ke tmpat keje aku..FRESH..

mlm kedua agak berbeza dgn mlm sblmnye..tak brape sibuk dgn bilangan customer ttp byk..tp tak seramai smalam...dan aku pun btambah dua org lg knalan...kak yah dgn kak ya...huhu dua org yg nme nk dkat serupe...kak yah aku tak byk sgt story yg aku tau psl die...tp kak ya(hoho..muke cam hermione dlm filem HP..korang judge sendiri ar muke camne)...dia tunggu nk sambung blaja kat universiti kat thailand...dlm bidang perguruan english (TESL r kot)...so proceed arr dgn keje nih sampai habis (dah tkaleh blk awal ..hoho)...make habis arr keje aku pkol 4 pagi..

huhu..aku rse cukup arr 2 mlm 2 dinihari aku keje kat FRESH tuh..mmg dah meletihkan sgt....tp aku ttp terhutang budi dgn kak amy n abe sbb bg aku peluang utk keje kat situ....gaji aku tak hrp sgt pun sbenarnye (nk gak cume ikut je brape nk bg..asalkan dua angka..hoho)..yg penting pengalaman.....experience.....

WAITER DAN DOKTOR

keje sbg waiter nih aku bley gak kaitkan dgn future keje aku nnti sbg sorang doktor (insyaALLAH)...sbbnye keje sbg sorang waiter nih memerlukan interaksi yang baik antara waiter dan pelanggan...hati diorang kne jage...percakapan..tingkah laku....pendek kate....kite jgn bg diorang trase ati dgn kite...klu tak mne diorang nk dtg lg kat cafe niehh....komunikasi....ibarat jambatan yg menghubungkan hati seseorang dgn seseorang yg laen....so klu takde komunikasi...hati tak bertaut...camne nk ade persefahaman?..

itulah cabaran terbesar bg sorang doktor....penah aku teringt mse interview medical scholarship ARB....interviewer tuh tanye kat aku....what is ur own definition about a good doctor...??

aku jwh camni...a good doctor is of coz someone who knows clearly everything about medical knowledge n treatment..and also someone who knows the right way to communicate wif patient...

sepanjang mse ayah aku ade dlu, mse aku ikut ayah aku wat treatment ape2...mmg ade aku jmpe doktor yg sombong...yg jenis taknak-layan...yg jenis takde fell dgn keje diorang...yg lebih trok lg...yg jenis marah2 patient..yg ade pangkat tinggi tp berlagak...panas hati bile teringat kembali...

to be a doctor...bukanlah satu pekrjaan yg hanye memerlukan kepandaian dlm ilmu medik smata2...tp juga ilmu komunikasi dgn pesakit....sbb dlm alam karier sorang doktor nnti....pesakit lbh kurang same dgn pelanggan....mcm2 ragam..mcm2 reaksi...mcm2 komen..mcm kritikan...MACAM-MACAM!!!!
jd sorang doktor yg berkarisma dan berkaliber msti tau...how to deal with patient..no matter wut behavior..wut attitude...wut comments....they dump out right onto our face...sudah tentu ia memerlukan kesabaran dan ketabahan di samping budi bahasa yg elok dan tinggi.....kerana itu pekerjaan doktor dipandang tinggi di mata masyarakat....kerana NILAInye amat tinggi...

dan aku berstuju amat dgn coretan Ust Hasrizal dlm blog http://saifulislam.com ...try ar bukak...

mungkin org bley kate....ko tak jd doktor lg....ko taktau btape pyhnye jd doktor...BETUL...aku tak nafikan bnde tuhh...dan aku taip nih pun bukan sbbnye aku nk kritik org..jauh skali mmbanggekan diri aku konon nye aku nih Mr-know-everythin...tp juga satu peringatan utk diri aku nnti.....dan korang pun..igt2kan lah aku...berilah dorongan dan peransang kat aku so dat aku bley jd sorang doktor yg islamik, berkaliber dan bersahsiah tinggi...itulah impian aku yg sbenar...bukan skadar doktor...

fastaqim kama umirt...

Ya ALLAH...Istiqamahkanlah diriku....

ameennn...

chaiyok n ganbatte!!!!

mirai e mukatte!!!


p/s: i've taken this story from my old friendster blog...feel like reading it again..miss the old days where i was 'burning' to enter medical faculty... hopefully the gas wont run out..(handset pun 3310i lagi..huhu...alhamdulillah dah maju skit skang)