Saturday, June 13, 2009

Kenangan 2 malam 2 dinihari di FRESH

" Anas,kak amy sini, bley tak klu awk dtg ke fresh ptg esok, jam 5.30 ptg? kedai perlukan orang, li yg rekomen awak untuk keje di sini" kata sorang wanita di gagang handset 3310i aku

FRESH

serta-merta aku berfikir balik, esok ade majlis anugerah pelajar cemerlang anjuran Yayasan Islam Kelantan, ye, walaupun aku tau aku bukanlah tergolong di kalangan pelajar2 elit,tp alhamdulillah aku terplih utk terima pemberian kerajaan negeri kelantan sbyk rm500 dlm majlis berkenaan, dan dlm keadaan masih tertanye2 sapekah gerangan wanita di gagang..

"orait je, tp mungkin sy tpakse dtg lewat sikit esok,sbb ade majlis utk plaja cemerlang esok" balas aku dgn perasaan excited yg bercampur baur.

"takpe asalkan sblm malam, datang ye" balas kak amy, sedikit lega.

maka bermulalah satu permulaan kehidupan baru aku, rupenye li aka awwab yg rekomenkan aku keje sbg sorang waiter kat restoran FRESH located sblm jmbatan baung (klu org kelate panggil ghetok baung..hoho)...mse mule2 dtg aku mmperkenalkan diri aku kat pekerja2 kat restoran tuh..dan aku pun mule la menolong skit sbyk cam susun meja kerusi..

aku pun stat r knal dgn chef2 kat dapur, baru aku tau most of the
workers came from thailand, kak na,kak mi,kak sah n nang... but they are able to speak in malays
(kelantanese malay la) as normally people from golok n kelantan keep
coming in n out to shop n work, the workers, all of them are a very nice n supportive
person....hoho...best gak kwn baru nih..

bile pelanggan dtg, aku gabra r skit dah tak pnah amik order dgn org, slalunye aku ar yg meng'order' (hahaha..)...tp alhamdulillah wadi,one of the worker(waiter) there keep giving hands to me whenever i need any help...hoho..and slowly i dont feel rigid anymore, even sumtimes i did enjoy taking and sending meal to the customers...hoho....i feel deep inside my heart untranslated satisfactions by the time i reach the customer with their meal on my hand and give it to them...the satisfaction grew fonder..donno why...ok keep on the story...
cam bese arr....dunia nih bukan sume org baik..bukan sume org polite...bukan sume org straight-forwad dan tak kisah...ade gak yg jenis hampeh..wat waiter cam badut..panggil cam panggil kuli...perli tak tentu psl...order cam taknak order.....pakaian pelik2....huhu...macam2 ragam!!!...wlupun first2 tuh ade gak terbit rse cam perasaan org-ni-nk-mkn-penyepak-ke atau baik-aku-lyn-kambing-dari-lyn-die-nih dlm hati aku..tp aku maniskan roman muke aku yg cover baik nih..layan je ar ape yg diorang nk ckp..keep on being polite (not used to it though..hahaha..wut a miracles)...

first nite aku keje mmg memenatkan gile..dah rr mlm khamis aku keje..malam yg di'cop' sbg mlm paling sibuk dlm byk2 mlm oleh pkerja FRESH..sbb bese arr kan..mlm jumaat kat sini cam mlm sabtu ar kat kl...stat weekend..org ramai arr kuar lepaking....tambah plak dgn aku freshies dlm bidang peng'waiter'an nih...dtg plak customer baru tanye ape lauk best...ape minuman best...memule aku ckp ar aku bdak baru...taktau ape...tp 2nd day tuh kau tibai je bg ape yg ade dlm menu..hoho..tp ok arr...sume makanan mantap2...trutamanye roti bakar yg aku rse terliur je bile tgk...hehe...tp first nite aku nasib baik dpt keringanan balik awal dari kak amy sbb die kesian dgn aku ade majlis ptg td..pnat2 dtg keje...koragn teke ar habis pkol brape....pkol 2.30 pagi...aku pun ape lg...brambos je ar....huhu...trimas kak amy..

esoknye plak...lpas solat jumaat aku lyn je tido sampai ptg....bgn, solat asar n tross ke tmpat keje aku..FRESH..

mlm kedua agak berbeza dgn mlm sblmnye..tak brape sibuk dgn bilangan customer ttp byk..tp tak seramai smalam...dan aku pun btambah dua org lg knalan...kak yah dgn kak ya...huhu dua org yg nme nk dkat serupe...kak yah aku tak byk sgt story yg aku tau psl die...tp kak ya(hoho..muke cam hermione dlm filem HP..korang judge sendiri ar muke camne)...dia tunggu nk sambung blaja kat universiti kat thailand...dlm bidang perguruan english (TESL r kot)...so proceed arr dgn keje nih sampai habis (dah tkaleh blk awal ..hoho)...make habis arr keje aku pkol 4 pagi..

huhu..aku rse cukup arr 2 mlm 2 dinihari aku keje kat FRESH tuh..mmg dah meletihkan sgt....tp aku ttp terhutang budi dgn kak amy n abe sbb bg aku peluang utk keje kat situ....gaji aku tak hrp sgt pun sbenarnye (nk gak cume ikut je brape nk bg..asalkan dua angka..hoho)..yg penting pengalaman.....experience.....

WAITER DAN DOKTOR

keje sbg waiter nih aku bley gak kaitkan dgn future keje aku nnti sbg sorang doktor (insyaALLAH)...sbbnye keje sbg sorang waiter nih memerlukan interaksi yang baik antara waiter dan pelanggan...hati diorang kne jage...percakapan..tingkah laku....pendek kate....kite jgn bg diorang trase ati dgn kite...klu tak mne diorang nk dtg lg kat cafe niehh....komunikasi....ibarat jambatan yg menghubungkan hati seseorang dgn seseorang yg laen....so klu takde komunikasi...hati tak bertaut...camne nk ade persefahaman?..

itulah cabaran terbesar bg sorang doktor....penah aku teringt mse interview medical scholarship ARB....interviewer tuh tanye kat aku....what is ur own definition about a good doctor...??

aku jwh camni...a good doctor is of coz someone who knows clearly everything about medical knowledge n treatment..and also someone who knows the right way to communicate wif patient...

sepanjang mse ayah aku ade dlu, mse aku ikut ayah aku wat treatment ape2...mmg ade aku jmpe doktor yg sombong...yg jenis taknak-layan...yg jenis takde fell dgn keje diorang...yg lebih trok lg...yg jenis marah2 patient..yg ade pangkat tinggi tp berlagak...panas hati bile teringat kembali...

to be a doctor...bukanlah satu pekrjaan yg hanye memerlukan kepandaian dlm ilmu medik smata2...tp juga ilmu komunikasi dgn pesakit....sbb dlm alam karier sorang doktor nnti....pesakit lbh kurang same dgn pelanggan....mcm2 ragam..mcm2 reaksi...mcm2 komen..mcm kritikan...MACAM-MACAM!!!!
jd sorang doktor yg berkarisma dan berkaliber msti tau...how to deal with patient..no matter wut behavior..wut attitude...wut comments....they dump out right onto our face...sudah tentu ia memerlukan kesabaran dan ketabahan di samping budi bahasa yg elok dan tinggi.....kerana itu pekerjaan doktor dipandang tinggi di mata masyarakat....kerana NILAInye amat tinggi...

dan aku berstuju amat dgn coretan Ust Hasrizal dlm blog http://saifulislam.com ...try ar bukak...

mungkin org bley kate....ko tak jd doktor lg....ko taktau btape pyhnye jd doktor...BETUL...aku tak nafikan bnde tuhh...dan aku taip nih pun bukan sbbnye aku nk kritik org..jauh skali mmbanggekan diri aku konon nye aku nih Mr-know-everythin...tp juga satu peringatan utk diri aku nnti.....dan korang pun..igt2kan lah aku...berilah dorongan dan peransang kat aku so dat aku bley jd sorang doktor yg islamik, berkaliber dan bersahsiah tinggi...itulah impian aku yg sbenar...bukan skadar doktor...

fastaqim kama umirt...

Ya ALLAH...Istiqamahkanlah diriku....

ameennn...

chaiyok n ganbatte!!!!

mirai e mukatte!!!


p/s: i've taken this story from my old friendster blog...feel like reading it again..miss the old days where i was 'burning' to enter medical faculty... hopefully the gas wont run out..(handset pun 3310i lagi..huhu...alhamdulillah dah maju skit skang)

No comments: