Sunday, June 19, 2011

Selamat hari bapa Awan Nanoku


Kita selalu lupa, mungkin juga tidak endah akan sesuatu yang sudah berada bersama kita. Tatkala ia hilang, barulah diri sedar, betapa berharganya masa-masa bila ketika masih bersama. 

Andai yang hilang itu barang, maka tidak susah untuk dicari ganti. tapi bila yang hilang itu manusia?
 
Tiada lagi ganti, kenangan bersama, nasihat yang diberi, kisah-kisah perjalanan kehidupan yang dicoret dan dikongsi, gelak tawa bersama. kesemuanya hanya tinggal memori.

Ibarat awan nano, keberadaannya sentiasa di sana untuk memberi sebanyak-banyaknya, walaupun terkadang diri tidaklah selalu menghargai ( atau mungkin terlalu muda untuk mengenal erti penghargaan?). tetapi seolah-olah tiada perkataan jemu  dan putus asa dalam kamus kehidupannya. 

Awan nano itu kecil, tetapi jiwa awan nano itu besar. bahkan lebih besar dari awan kumulonimbus.

Kini, awan nano itu tiada lagi, tetapi ruh perjuangannya masih mekar di hati, 16 tahun zaman pentarbiyahannya masih lekat di hati. dan baton perjuangannya akan disahut semampu diri. 
Ya..semampu diri (masih jauh lagi untuk menjadi seperti dirinya..namun... Insyaallah..semoga diri ini mampu meneroka lebih hebat!)


Impian beliau ialah syaheed fi sabilillah..segala usaha hidupnya ditujukan ke arah matlamat itu..moga Allah kurniakan pahala syaheed untuk beliau..

Selamat Hari Bapa

Al-Fatihah..Allahyarham Rosedi B. Hj Yusoff..seorang mujahid..seorang bapa..yang sentiasa memperjuangkan fikrahnya, dan menginspirasikan islamisasi keluarganya..1960-2005

Allahummaaghfirlahu warhamhu, wa'aafiihi wa'fu 'anhu 

kredit to asiah rosedi for editing the picture..(walaupun agak segan sebenarnye..huhu..)

p/s: tidak dilupa juga kepada awan nano yang lain, selamat hari bapa, semoga kalian terus istiqamah menjadi inspirasi :)

3 comments:

Aisyah Rosedi said...
This comment has been removed by the author.
Aisyah Rosedi said...

:') a great tribute..it made me cry..ALFATIHAH..moga kita semua dapat meneruskan p'juangn ayah..dan merealisasikan impian ayah..inshaAllah..thnx 4 being da greates bro dear

sham said...

I am so proud of you all.....i really am. Semoga Allah melindungi kita semua dan dikekalkan kita dlm ukhwah kekeluargaan yg jitu....as I always say...'we have each other' and that where the strength came from....