Tuesday, July 19, 2011

Perkongsian bicara siswa : Dilema Kebanjiran Housemen

Salam, sekadar nak berkongsi sedikit sebanyak apa yang kami dapat dari program bicara siswa bersama timb. dekan UKM (Prof Zaleha Abdullah Mahdy), dan wakil bekas pelajar Dr Muhd Afiq (bekas YDP persiap), moderatornya Capt. Dr. Wan Nuruddin, bekas mpp UKM 08/09. bertempat di Auditorium HUKM Cheras, 19hb Julai 2011.

1. Masalah kebanjiran HO ni sebenarnya bukan masalah sebenar, sebab kalau kita lihat, dia dipengaruhi dua faktor, contohnya kalau hospital yang dihadkan bilangan katil(eg:- HUKM, Putrajaya, Serdang), dan yang tak dihadkan (eg:- HSTAR)
masalah HO ramai sangat lebih prevail dalam hospital yang dihadkan bilangan katil, sebab patient jadi terhad.

2. antara sebab ramainya HO, ialah tumbuhnya institusi perubatan bagaikan cendawan, dan ramainya agent-agent yang menghantar pelajar untuk belajar perubatan di luar negara, masalahnya bila ramai HO dari institusi sebegini, HO yang dilahirkan tak boleh perform dalam klinikal and patient management. eg:- pelajar dari russia, sebab negara tu ada polisi, pelajar luar negara tak boleh buat clinical round kecuali bersama consultant(so bayangkan berapa round je mereka buat dalam seminggu?). dan institusi pengajian dalam negara juga, menghadapi masalah kekurangan lecturer, sehingga ada satu fakulti medic di satu IPTA (bukan lembah klang, so insyaallah bukan kita:) ) hampir ditutup sebab kurang lecturer, dan ramai yang tak mahu kerja di luar klang valley. akhirnya, jadilah banjirnya HO-HO yang kita lihat.

3.  negara kita sekarang kurang specialist dan tenaga pakar yang boleh mengajar dan melatih doktor-doktor,bak kata Prof Za, we dont need general doctors, we need specialist! UKM pernah usulkan untuk kurangkan pengambilan student medic, untuk fokus pada post-graduate, supaya tenaga pakar yang ada boleh dimaksimakan keberadaan mereka, tetapi cadangan itu diambil mudah kerajaan.

4. ada sedikit keraguan bagaimana ipts-ipts, ajen-ajen pendidikan(yang hantar student ke russia, mesir,etc) ini masih boleh bergerak aktif, sedangkan sudah terbukti, student yang pergi ke tempat mereka ini akhirnya tidak melalui sistem latihan untuk menjadi doktor yang terbaik (Prof Za dan Dr.Afiq juga mengatakan kita patut bersyukur kerana belajar di IPTA-IPTA yang ada di Malaysia, even student UK sendiri pun ada masalah dari segi patient management (not to say it generally), sebab IPTA sangat menekankan perkara-perkara yang perlu seperti patient management, aseptic technique etc), policy maker di Malaysia ni banyak buat symptomatic management, tengok HO ramai, kurang praktikal, solutionnya panjangkan tempoh HO, sedangkan the aetiology is not handled(or purposely not handled properly to 'cover up').

Kesimpulan yang saya dapat :-

1. kita patut bersyukur belajar di IPTA apatah lagi USIM, walaupun masih baru, tetapi kita berada di Klang valley, dan masih boleh mendapat bimbingan dari tenaga pakar yang kebanyakkannya berada di kawasan ini, yang mengajar di UM, UKM dan sebagainya, NAMUN, jika kita sekadar bersyukur dan hidup dalam kepompong keselesaan kita, kita akan masih menjadi seperti HO-HO bermasalah yang dinyatakan sebentar tadi. kita perlu keluar dari zon selesa, janganlah kita menjadi seperti katak di bawah balang kaca, kita melihat tetapi kita buat tak tahu saja.

2. Kita perlu berusaha lebih keras dan bijak, mantapkan ilmu-ilmu klinikal dan theory, kerana antara faktor yang membezakan graduan IPTA dan graduan-graduan yang lain ialah, kemantapan ilmu klinikal, sehinggakan pengurusan hospital lebih percayakan patient kepada graduan IPTa (mengikut yang Dr.Afiq ceritakan, walaupun dia 1st poster, dia dah dapat masuk wad paediatric jadi HO, sedangkan polisi asal hospital, tak benarkan 1st poster masuk paediatric). manfaatkan segala peluang yang ada. Be serious in your study, because sooner you will deal with people life, so, always do the best in your study.

3. saya kagum dengan kesungguhan yang ditunjukkan oleh pelajar-pelajar UKM dan UM, tidak kisahlah cina ataupun melayu, masih-masing berlumba untuk bertanya soalan, dan bila tamat forum pun, mereka masih bertemu dengan ahli panel dan bertanya soalan, bila ditanya apa yang memberi mereka semangat, mereka membalas, mereka mahu merancang yang terbaik untuk masa depan mereka. saya berasa semangat ini mesti dicontohi oleh pelajar USIM khususnya, bukankah agama mengajar umatnya berbuat kerja bersungguh-sungguh, maka janganlah mengambil mudah dalam belajar perubatan, bukan tidak boleh buat kerja lain, ada masa untuk kerja lain (terlibat dengan persatuan, NGO, berniaga, baca non-medical book, mendalami ilmu agama ..err..main game?..hehe),ada masa untuk belajar medic. optimize your time management, never forget, you will be asked for the time you spent during your lifetime, what have you done to contribute to Islam?
4. about the policy maker, saya quote apa yang Prof Shahrir katakan, if you want to change the system, you must be someone in the system. kita perlu berusaha dan belajar sehingga ke peringkat tertinggi, dapatkan post-post penting yang sehinggalah kita boleh terlibat menjadi dalam policy making, saya quote juga apa yang Prof Abu Hasan Hasbullah dari Zentrum Studies kata, negara kita ni ramai ahli akademik, cuma masalahnya mereka tidak dirujuk dalam policy making, kerajaan yang sebegini, kalau boleh kita bersihkan, kita bersihkan. (tiada kaitan dengan isu BERSIH baru-baru ni). Mungkin dengan cara, ada antara kita yang boleh jadi menteri kesihatan, terlibat dengan politik, etc. kita mungkin tidak boleh involve dalam politik kerana kita masih pelajar, tetapi jangan sekali-kali membodohkan diri kita dari politik, tak kiralah di peringkat negara, mahupun universiti.

Kebanjiran Housemen atau tidak bukanlah isunya tetapi KEBANJIRAN ILMU PERUBATAN dalam diri kita adalah kuncinya.Jom pakat jadi Pelajar Perubatan yang proaktif dan dinamik.  (Idrul Daud, PMUKM, 11/12)
 Jangan lupa juga, kita doktor yang dilahirkan USIM, antara ruang dakwah yg kita boleh manfaatkan ialah, perkasakan ilmu fiqh perubatan dalam diri, jika HUSM sudah diwar-warkan sebagai hospital mesra ibadah, kita nak jadikan HUSIM hospital dakwah dan tarbiyah,Insyaallah - (Anas Rosedi, MPP USIM 11/12) 



Jutaan terima kasih diucapkan kepada Sdr Ridzuan dari PERSIAP, dan Sdr Idrul Daud, kerana sudi menjemput kami hadir ke wacana ilmiah sebegini, moga-moga, kita boleh perkasakan hubungan antara universiti ini dan berkongsi pengalaman untuk melahirkan doktor yang mampu menyumbang dengan efektif untuk semua.



Wallahualam


p/s: mungkin ada yang kita boleh bincangkan sahabat-sahabat?



3 comments:

aisyah said...

bekerja 4 tahun sebelum boleh sambung belajar untuk pakar, does it apply to all MO? is that government policy?

Mummy Najdah said...

tak sabar ~

semangat!

aiman_badarudin said...

salam...boleh x bagitau saya macam mane nak jadi MA??
saya SPM tahun nie...tapi xtahu nama kursus dekat ipta untuk jadi MA...tlong bantu ok.... fb:emo_lonely372@yahoo.com
tolong reply ook...please nie mase depan sy...